שיטת פאולה לטיפול ברצפת האגן

רצפת האגן (קרקעית האגן) היא קבוצה של שרירים, רצועות ורקמות חיבור התומכות באיברים פנימיים כמו שלפוחית השתן, הרחם והרקטום. היא ממלאת תפקיד חשוב בשליטה על הסוגרים ושליטה על הצרכים, בתמיכה ביציבה ובתפקוד מיני תקין.

כאשר רצפת האגן חלשה ורפויה מדי או מכווצת יתר על המידה, זה עלול לגרום לבעיות כמו בריחת שתן, צניחת איברים, קושי בהתרוקנות (שתן או צואה) או כאבים באזור האגן. חיזוק שרירי רצפת האגן באמצעות שיטת פאולה משפר את תפקוד קרקעית האגן, שומר על בריאותה ומונע בעיות עתידיות.

תפקידי רצפת האגן:

  1. תמיכה באיברים הפנימיים –  רצפת האגן תומכת בשלפוחית השתן, ברחם ובמעי, ומונעת את צניחתם.
  2. שליטה על סוגרים –  השרירים הטבעתיים מאפשרים שליטה על מתן שתן וצואה, ומונעים דליפת שתן, גזים וצואה.
  3. שמירה על יציבה וייצוב הגוף –  רצפת האגן היא חלק ממערכת שרירי הליבה, אשר תומכת בעמוד השדרה ומשפיעה על היציבה.
  4. תפקוד מיני ורבייה –  רצפת אגן תקינה תורמת להנאה מינית, לזרימת דם תקינה באיברי המין ולתהליך הלידה.
  5. וויסות לחץ תוך-בטני –  קרקעית האגן משתתפת בפעולות כמו שיעול, עיטוש, הרמה של חפצים כבדים והתרוקנות. הוויסות משמעותי מאד למניעת דליפות שתן וצואה במאמץ.

 

בעיות נפוצות ברצפת האגן ששיטת פאולה מטפלת בהן:

1. חולשת שרירי רצפת האגן
יכולה לגרום לצניחת איברים (כגון שלפוחית השתן, הרחם, הרקטום, המעי, הנרתיק ועוד), לבריחת שתן, לקשיים בשליטה על הצואה והגזים, לתחושת כובד, לכאבים באגן ולכאבי גב תחתון.

2. כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן
עלול לגרום לכאבים כרוניים באזור האגן, לקשיים בריקון שלפוחית השתן והמעיים, לכאבים וקשיים בזמן קיום יחסי מין, ולעיתים אף לעצירות כרונית וטחורים.

3. דליפת שתן
התופעות הרווחות הן בריחת שתן במאמץ (שיעול, צחוק, קפיצה) ובריחת שתן בדחיפות (צורך עז ופתאומי להתרוקן), אך יש תופעות נוספות כמו בריחת שתן טיפתית במהלך היום, בריחת שתן על רקע נוירולוגי ועוד. דליפת שתן היא אחת הבעיות השכיחות ביותר, בעיקר לאחר לידות ובגיל מבוגר. ראו מאמר על מערכת השתן.

4. צניחת איברי האגן
מצב שבו איברי האגן ואף המעי צונחים עקב חולשה של השרירים והרקמות התומכות. המצבים הרווחים המגיעים לטיפול בשיטה הם:
צניחת שלפוחית השתן – Cystocele (ציסטוצלה)
צניחת הרחם – Uterine prolapse
צניחת הנרתיק – Vaginal prolapse
צניחת פי הטבעת – Anal prolapse
צניחת הרקטום – Rectocele (רקטוצלה) או Rectal prolapse.
צניחת מעיים – Enterocele (אנטרוצלה).

5. עצירות כרונית ולחץ בזמן התרוקנות
כאשר שרירי רצפת האגן אינם פועלים בתיאום, עלול להיות קושי בהתרוקנות, מה שמוביל לעצירות, מאמץ יתר בעת יציאות, ולחץ מתמשך על הרקמות באזור.

6. טחורים
אחת הבעיות הנפוצות הקשורות לרצפת האגן. טחורים הם ורידים מורחבים באזור פי הטבעת, הנגרמים מלחץ מוגבר על כלי הדם, בדרך כלל עקב עצירות, מאמץ ביציאות, הריון ולידה, מתח וישיבה ממושכת. התסמינים כוללים כאב, דימום, גרד ואי נוחות.

7. לקויות בעקבות הריון ולידה
היריון ולידה משפיעים באופן משמעותי על רצפת האגן, שעליה מופעל עומס רב לאורך התקופה. שינויים הורמונליים, עלייה במשקל ולחץ מתמשך על השרירים והרצועות יכולים להוביל ללקויות שונות. בין הלקויות הנפוצות ששיטת פאולה יכולה לעזור להן: טחורים, דליפות שתן, צניחת איברי אגן, כאבי גב, כאבים ביחסי מין (דיספארוניה), היפרדות שרירי הבטן (דיאסטזיס רקטי) ועוד.

שיטת פאולה ורצפת האגן

שיטת פאולה היא שיטת התעמלות ייחודית שבמרכזה הפעלת השרירים הטבעתיים בגוף, כמו אלו הרצוניים המקיפים את העיניים, הפה, פי הטבעת ופתחי השתן. הפעלת שרירים אלו משפיעה על תפקוד רצפת האגן, מאחר והשרירים הטבעתיים מחוברים ומשפיעים זה על זה. כך, תרגול שיטתי של שרירים אלו יכול לסייע בחיזוק ואיזון שרירי רצפת האגן. במקביל לתרגול השרירים הטבעתיים השיטה מעוררת הפעלת שרירים ומערכות שונות שאינם טבעתיים שיש בהם גם לאזן את פעילות קרקעית האגן.

כיצד שיטת פאולה מסייעת בשיפור רצפת האגן:

  1. חיזוק שרירי רצפת האגן: הפעלת השרירים הטבעתיים באמצעות תרגילים ספציפיים מחזקת את שרירי רצפת האגן, משפרת את תפקודם ומסייעת במניעת בעיות כמו דליפת שתן וצניחת איברים.
  2. שיפור התיאום השרירי: התרגול משפר את התיאום בין השרירים הטבעתיים השונים, מה שתורם לתפקוד יעיל יותר של רצפת האגן ושל מערכות נוספות בגוף.
  3. הגברת המודעות הגופנית: התרגילים מעלים את המודעות לתנועות ולתחושות באזור רצפת האגן, מה שמסייע בזיהוי דפוסי תנועה ותפקוד לא מיטביים ושיפורם.
  4. התאמה אישית: השיטה מתאימה את התרגילים למצב הגופני והנפשי של כל מתרגל, ומאפשרת שינויים בהתאם להתקדמות האישית.

לסיכום:
שיטת פאולה מתאימה לנשים וגברים בכל הגילאים, ומומלצת במיוחד למי שסובלים מבעיות הקשורות לרצפת האגן, כמו דליפת שתן, צניחת איברים, טחורים, עצירות ועוד. התרגול אינו דורש מאמץ מיוחד וניתן לשלבו בפעילויות היומיום, מה שהופך אותו לנגיש ויעיל לשיפור איכות החיים.
ההמלצה הרווחת לכל מי שסובל מבעיה בקרקעית האגן, לפנות בהקדם האפשרי לטיפול, כיוון שלבעיות יש נטייה להתגבר עם הזמן ועם הגיל. ככל שנקדים לטפל, המצב ישתפר ביתר קלות.