שיטת פאולה – התעמלות השרירים הטבעתיים – היא שיטה ייחודית המבוססת על היכולת של הגוף להבריא באופן טבעי. השיטה התפתחה מתוך גילוי הקשר המיוחד של השרירים הטבעתיים בינם לבין עצמם והשפעתם על הגוף כולו. דרך פעולתם משתקפת התנועה הבסיסית של כל אורגניזם חי והיא תנועת פעימה של התרחבות והתכנסות.
השיטה משתמשת בין היתר ביכולת המופלאה הטמונה בשרירים הטבעתיים לעורר את המתרגל/ת להבראה, ריפוי ושיפור איכות החיים.
סודם של השרירים הטבעתיים
פאולה גרבורג, מפתחת השיטה, גילתה את הפוטנציאל הטמון בתרגול השרירים הטבעתיים. ככל שהעמיקה בתרגול השרירים הללו, היא גילתה שהם קשורים ביחסי גומלין בינם לבין עצמם, ואף יותר מזה – בינם לבין כל מערכות הגוף. תוך כדי תרגול, הם מעוררים את יכולתו של הגוף להתאזן ולהבריא.
מערכת השרירים הטבעתיים – הספינקטרים – היא מערכת הכוללת את השרירים הטבעתיים הרצוניים שבפתחי הגוף והבלתי הרצוניים הנמצאים במערכת העיכול, מערכת השתן ומערכות פנימיות נוספות בגוף.
מערכת זו מורכבת מהשרירים הטבעתיים הרצוניים סביב העיניים, הפה, צינור השתן ופי הטבעת, ומהשרירים הטבעתיים הלא רצוניים במערכת השתן, במערכת העיכול ובמערכות נוספות. נלווים לה איברים דמויי טבעת המתנהגים פונקציונאלית דומה לשרירים הטבעתיים כגון: גלגל העין, נחיריים, פנים האוזן ועוד. בהיותה מערכת הוליסטית, מערכת השרירים הטבעתיים קשורה באופן מיוחד לסרעפת ומשפיעה על מערכות העיכול, הדם, העצבים, הנשימה, השתן, המין ועל שרירי הגפיים, השלד והיציבה.
לפי התפיסה של השיטה מערכת השרירים הטבעתיים מהווה תמונת ראי של הגוף כולו. חוסר איזון בשריר טבעתי כמו חולשה או אחזקת יתר, ישתקף באחרים כמו גם במערכות הגוף הקשורות. ניתן לראות גם את ההפך: חוסר איזון במערכות הגוף השונות ישפיע על אחד או יותר מהשרירים הטבעתיים.
על מה מתבססת השיטה
בבסיס השיטה ניעזר בפעולתו של שריר טבעתי תקין כמפתח לאיזון שרירים טבעתיים אחרים שפעילותם לקויה. באופן דומה נשתמש בשרירים הטבעתיים כמפתח לחיזוק ואיזון שרירי שלד ומערכות פנימיות בלתי רצוניות. בגוף בריא ומאוזן טבעה של פעילות השרירים הטבעתיים להדהד ולעורר תגובות שרשרת בינם לבין עצמם ובינם לשרירי הגוף ומערכות הגוף השונות.
ניפוץ מיתוסים בנושא השיטה
- נהוג לחשוב שהשיטה קשורה אך ורק לשרירים הטבעתיים. לא כך הדבר. אמנם אופן תרגול השרירים הטבעתיים ייחודי לשיטה אך ישנם תרגילים רבים שקשורים לשרירי השלד, הגפיים, שרירי הבטן ועוד, כמו גם תרגילי דמיון, התכוונות, מגע, תרגילים המתבססים על תחושתיות ועבודה חופשית (ראו מאמר בנושא עבודה חופשית).
- נהוג לחשוב שהשיטה היא רק תרגול של כיווצים. טעות לחשוב כך. ראשית הכיווץ תמיד מלווה בשחרור. כיווץ שחרור הוא תנועת יסוד בכל אורגניזם חי והשחרור היא מהות חשובה בפני עצמה. במקביל לתרגילי כיווץ שחרור קיימים גם תרגילי פתיחה שחרור, פתיחה-כיווץ, תרגילי הרפייה, תרגילי קולות, תנועות רציפות – מעגליות, בשמיניות, מצד לצד וכדומה. מגוון התרגילים בשיטה ואופן ביצועם רחב מאד.
- טעות רווחת נוספת היא ששיטת פאולה נועדה לחיזוק קרקעית האגן בלבד. נכון ששיטת פאולה מצוינת לחיזוק ואיזון קרקעית האגן על איבריה השונים ומגוון התסמינים האופיינים לה, אך השיטה מטפלת במגוון רחב מאד של לקויות כגון, בעיות יציבה, נשימה, עיכול, מתח, כאבים, חולשת שרירים ועוד.
- כן, לא רק נשים אלא גם גברים וילדים מתרגלים את שיטת פאולה. השיטה מיועדת באותה מידה לנשים, גברים וילדים/ות. לכל מגדר וגיל הבעיות האופייניות לו והשיטה נותנת מענה לכולם.
- בניגוד למה שחושבים, שהתרגול בשכיבה בלבד, חשוב לדעת שניתן לתרגל בכל מנח, בישיבה, בעמידה, בהליכה ובמהלך הפעילות היומיומית ואפילו תוך כדי פעילות גופנית.
התרגול בשיטה
התרגול בשיטת פאולה מבוסס על אבחון ומותאם אישית. התרגילים בשיטה פשוטים מאד, עשייתם רצונית אך התגובה להם ספונטנית. התרגול נגיש לכל גיל ובכל מצב בריאותי.
בתרגול, הפעלת שרירים טבעתיים רצוניים, מהדהדת ביתר שרירי מערכת הספינקטרים ובשרירי הגוף כולו. כלומר, התרגול יוצר תגובות שרשרת המעוררות את פוטנציאל הגוף לרפא את עצמו. הייחודיות בשיטה בכך שהמתרגל לומד עם הזמן לאפשר את התגובות מבלי ליזום או להתערב בהן.
לדוגמא:
בכדי לשפר יציבה, יינתן לפי אבחון, תרגיל של אחד הספינקטרים המעודד את הגוף לשפר את היציבה ולא יאמר כיצד לעמוד ואיך להחזיק את הבטן או הגב.
כך גם בנושא הנשימה, התרגילים הנבחרים ישפיעו באופן טבעי על הסרעפת ועל השרירים הבין-צלעיים וכתוצאה מזה הנשימה תשתפר.
תרגול
על מנת לקבל תוצאות מיטביות ולהטמיע את השיפור לאורך זמן, מומלץ לתרגל על בסיס יומיומי. הן בשכיבה, ובמנחים גוף שונים המותאמים אישית והן במנות קטנות תוך כדי הפעילות היומיומית.
התרגול יכול שיעשה באחת או יותר מהצורות הבאות:
תרגול ותגובות שרשרת
תרגול בתשומת לב ובריכוז, מאפשר התבוננות בהתרחשויות הספונטניות הנובעות מכל תרגיל. תגובות ספונטניות אלו נקראות בשיטה "תגובות שרשרת". ככל שנעמיק בקשב, כן תגבר היכולת האישית של כל אחד להבחין במגוון תגובות הריפוי הספונטניות ויכולת הביטוי שלהן תגבר. למשל, נגלה כיצד תרגול של שריר טבעתי, הוא נקודת מוצא לאין סוף התרחשויות, שבסופו של דבר מגיעות לשורש הבעיה ומטפלות בו. תגובות השרשרת ייחודיות לכל אדם על פי מצבו, גילו ואישיותו, ומתפתחות ומשתנות ככל שנעמיק בתהליך.
מכיוון שתגובות השרשרת עונות על צרכים שונים, הן נחוות ונראות באופן שונה אצל כל אחד. לדוגמא: אם כמה אנשים מתרגלים תרגיל של כיווץ ושחרור עפעפיים, נראה כי אחד נכנס להרפיה עמוקה, שני לעבודה נשימתית ואולי להפקת קולות, שלישי לתנועתיות קטנטנה, רביעי לתנועתיות סוערת ואחרים למחוזות רגשיים או מדיטטיביים.
תרגול כזה מבוסס על ההנחה שכשיש נכונות לוותר על הצורך בשליטה בגוף, ועל הצורך בהפרדה ומידור, מתאפשר ריפוי אמיתי ועמוק.
תשומת לב, האמנם?
לעיתים תגובות השרשרת מתרחשות באופן שהמתרגל אינו מודע להן ואינו חש בהן, אך אין זה גורע מתוצאות הריפוי.
תרגול ללא תרגיל – החופשי של פאולה
ייחודיות נוספת לשיטת פאולה היא התרגול החופשי המעודד את תנועת הריפוי הספונטנית. החופשי של פאולה מתרחש מעצם הרשות וההתכוונות של האדם לפעול נטו מתוך הצורך האישי ובכל מישור – פיזי (תנועה קול ומגע), מנטלי (דימויים), תחושתי, רגשי וכן הלאה. מתוך עצמו, מתחבר האדם למקורות הריפוי המגוונים שלו. ראו מאמר בנושא החופשי להרחבה.
תרגול כטבע שני – שילוב השיטה בחיי היומיום
בשל אופי התרגילים בשיטת פאולה ניתן לשלבם בקלות בחיי היום יום. היתרון בכך הוא שלא רק שזה שומר על הישגי הטיפול, התרגול במהלך היום מקנה הרגלים מייטיבים, משפר את הבריאות הכללית, משנה דפוסים לקויים, מפתח את המודעות להתנהלות תקינה במהלך היום. לדוגמה, הרגלי יציבה ושמירה על בריאות קרקעית האגן.
- בבית
בישיבה (מול הטלוויזיה, המחשב וכו'), בעמידה מול הכיור, תוך כדי בישול ופעילויות שונות, בזמן אכילה ושתייה, בזמן ההתרוקנות, במעברי קימה והתיישבות, בזמן עליה וירידה במדרגות, בקריאה ושיחה בטלפון ועוד. - בחוץ ובעבודה
במהלך נסיעה ונהיגה, עבודה מול המחשב, במהלך טיסות, בעמידה בתור, בהליכה ברחוב ועוד. - בפעילויות וחוגים
ריקוד, ספורט, נגינה, שירה, וכדומה, גם כשהן נעשות לצורך מקצועי.
חשוב לציין שגם תרגילים הנעשים כבדרך אגב במהלך הפעילויות השונות, וללא תשומת לב לתגובות שרשרת, משפיעים לטובה על מקומות בגוף הדורשים איזון. התרגול תוך כדי פעילויות יומיומיות, מוביל לשינוי הרגלים, ליציבה נכונה, לנשימה מותאמת לפעילות, לקואורדינציה משופרת, ולביצוע פעולות בטונוס שריר נכון.
הטמעת התרגילים בפעילויות השונות מוסיפה לבריאותנו ולשיפור היכולות שלנו, והתרגול הופך במהרה לטבע שני.
יתרונות התרגול בשיטה
- הטיפול בשיטה מותאם אישית לכל אדם בכל גיל, ומצב בריאותי.
- השיפור מגיע במהירות בזכות התרגול העצמאי מן השיעור הראשון.
- התרגול נגיש וניתן בקלות לתרגל תוך כדי פעילויות יומיומיות.
- את תוצאות התרגול נוכל לראות במגוון מישורים ולא רק במישור הפיזי. למשל חיזוק הבטחון בגוף, העמקת הקשר איתו, שיפור הקשב, הרגלי יומיום מיטיבים ועידוד יצירתיות, אותנטיות, זרימה ואינדיבידואליזם.
- עצמאות בהמשך הדרך – בסיום תקופת ההדרכה המתרגל מצויד בכלים שמאפשרים לו להמשיך לתרגל באופן עצמאי ללא תלות במורה.